Cum este extrasa pluta

By on iunie 2, 2015
cork-extr-888

 

Fiecare trunchi trebuie sa atinga un nivel al circumferintei de 70 cm atunci cand este masurata la 1.5 metri de la sol.  Prima operatiune de cojire a lemnului produce asa-numita “pluta virgina” care va fi utilizata in alte intrebuintari decat dopurile de pluta (parchet, izolare etc.), datorita calitatii sale care este departe de nivelul necesar in producerea dopurilor.

Noua ani mai tarziu, a doua extragere a plutei produce un material ce are o structura  regulata, mai putin tare, care totusi nu este potrivita pentru dopurile de pluta – acest lucru este definit ca “pluta secundara”.

Abia de la a treia recoltare este obtinuta pluta cu cele mai bune proprietati, potrivita pentru producerea plutei de calitate, datorita structurii sale regulare, avand o suprafata neteda atat in interior, cat si in exterior. Aceasta este asa-numita “pluta reprodusa”. Din acel moment, stejarul de pluta va furniza o pluta de un nivel calitativ ridicat la fiecare 9 ani timp de un secol si jumatate, producand in medie, 15-16 dezlipiri ale scoartei pe tot parcursul vietii sale.

Extragerea stejarului de pluta este un proces vechi, care poate (si ar trebui) fi executa numai de catre specialisti in decojit, fiindca este nevoie de multa calificare si experienta pentru a nu dauna copacului. Procesul de cojire a stejarului de pluta consta in 5 pasi:

  1. Deschiderea, care se executa facand o taietura verticala in stejar, alegand cea mai adanca crapatura in scoarta de pluta. In acelasi timp, marginea toporului este rasucita astfel incat sa separe exteriorul de interiorul scoartei. Gradul de dificultate al extragerii poate fi masurat in functie de “simtul” toporului. Cand marginea toporului este aplicata scoartei, un sunet gol de rupere se va auzi daca dopul va iesi usor. In cazul in care aceasta operatie va fi dificila, marginea toporului va emite un sunet scurt, ferm, uscat.
  2. Separarea. Scandura este apoi deschisa, prin introducerea marginii toporului intre scoarta si coaja interioara. Toporul este rasucit intre trunchi si scoarta inainte de extragere.
  3. Impartirea. O taietura orizontala defineste dimensiunea placii de pluta pentru a putea fi indepartata de ceea ce ramane pe copac. In timpul impartirii, interiorul scoartei este marcat frecvent, aceste crestaturi putand uneori sa altereze geometria trunchiului.
  4. Extragerea. Pentru a nu se rupe, placa se indeparteaza de copac cu grija. Cu cat este mai mare scandura extrasa, cu atat mai valoroasa este din punct de vedere comercial. Indepartarea placii intregi depinde de indemanarea lucratorilor. Dupa ce prima placa a fost extrasa, operatiunea se repeat de-a lungul intregului trunchi.
  5. Inlaturarea. Dupa taierea placilor, unele fragmente de pluta raman atasat la baza trunchiului. Pentru inlaturarea oricaror paraziti din aceste “pene” meseriasul le atinge de cateva ori cu toporul.

In cele din urma copacul este marcat, folosind ca numar ultimul an din care a avut loc extragerea.

Dupa recoltare, placile de pluta sunt asezate in gramezi, fie in paduri, fie in curtea unei fabrici, pentru a nu fi expuse la soare, vant si ploaie. Toate aceste gramezi sunt construite luand in considerare regulile stricte (asa cum au fost definite de catre Codul International de Fabricatie si Practica al Dopurilor de Pluta – ICCSMP), pentru a permite stabilizarea plutei. Gramezile trebuie sa fie stivuite pe materiale care nu contamineaza pluta si care previn contactul cu solul. De exemplu, lemnul este in mod expres interzis, deoarece poate transmite fungi. Astfel, perioada de sezon pentru placile de pluta nu ar trebui sa fie niciodata sub 6 luni.