Pluta material ecologic

By on octombrie 11, 2013
Cork trees and sunflowers in ths vast plains of Alentejo, Portugal

Cork trees and sunflowers in ths vast plains of Alentejo, Portugal

 

Compania noastra isi fundamenteaza filosofia de business in respectul pentru natura si intensificarea protejarii ei. Produsele noastre sunt recoltate prin metode traditionale, permitand dezvoltarea economiilor locale. Stejarul de pluta supravietuieste fara folosirea erbicidelor chimice sau a fertilizatorilor. Copacul nu are nevoie de irigare, acesta refacandu-si treptat scoarta aproximativ la intervale de 9 ani de la fiecare recoltare, astfel incat copacul sa fie recoltat pentru prima data la 25 de ani, acesta putand trai in jur de 200 de ani.

Scoarta stejarului de pluta creste aproximativ cu 1.5 mm in fiecare an, retinand o cantitate uriasa de CO2 din atmosfera in timpul cresterii. De fapt, recoltarea unui stejar de pluta duce la absorbtia de 5 ori mai mare a CO2. Mai putin de 1.5 hectare de Montado (padure cu stejari de pluta) sunt necesare pentru diminuarea emisiilor anuale de CO2 ale unui vehicul mediu. Produsele fabricate din stejar vor continua sa retina carbonul (jumatate din greutatea unui dop natural atunci cand este uscat si aproximativ 1.7 grame de carbon/dop natural sau 6.2 grame de CO2).

Standardul National FSC (Forest Stewardship Council) certifica sistemele de management forestier, precum Montado, prin indeplinirea criteriilor de mediu, sociale si economice. In prezent, in Potugalia (tara unde sunt fabricate 50% din produsele de pluta la nivel mondial) sunt aproximativ 15.000 hectare certificate Montado,  asociatiile forestiere angajandu-se oficial in atingerea a 150.000 hectare certificate Montado in viitorul apropiat.

In ceea ce priveste productia produselor de pluta, un studiu realizat de PWC releva faptul ca producerea si utilizarea fiecarui dop de plastic elibereaza de 10 ori mai multa cantitate de CO2 decat un dop de pluta, iar dopul de aluminiu prezinta emisii de CO2 de 26 de ori mai mari decat cel de pluta. La fel se intampla si cu materialele de constructii realizate din pluta.

In afara de asta, o parte din produsele noastre sunt fabricate din materiale reciclabile. Pluta este un produs care poate fi usor reciclat sau refolosit in proportie de 100%, datorita originii noilor produse de pluta precum incaltamintea sau alte produse similare.

Datorita caracteristicilor sale, produsele de pluta sustin eforturile de protectie a mediului inconjurator. Pluta este un produs natural care se utilizeaza ca material de constructie, reduce consumul de energie, avand o eficienta termica ridicata.

Daca sunteti implicat intr-un proiect de constructii care intentioneaza sa fie certificat drept o “cladire verde”, certificarea LEED de exemplu, si utilizati pluta in constructive, acest lucru o sa va dea oportunitatea de a atinge o performanta mai mare (contactati-ne pentru mai multe detalii).

Atunci cand produsele CORKMARKET ajung la tine, ar trebui sa te simti mandru ca iei parte la protectia mediului. Asa cum spunem, natura intalneste tehnologia, iar tehnologia respecta natura.