Proprietatile plutei

By on iunie 15, 2015
cork-cells-888

 

Compozitia chimica a plutei ca material este urmatoarea:

 1. suberina (45%)
 2. lignina (27%)
 3. polizaharide (12%)
 4. ceara (6%)
 5. tanin (6%)

Structura celulei:

Celulele grupate intr-o structura caracteristica de tip alveolara reprezinta esența care defineste pluta. Un centimetru cub de plută contine aproximativ 40 milioane de celule, aranjate in randuri perpendiculare pe trunchiul de stejar de pluta, oferindu-i acestuia capacitatea de a pluti, de a se izola si a se extinde din nou dupa comprimare/restrangerere.

Fiecare celula ia forma unei prisme pentagonale sau hexagonale, a carei inaltime nu este mai mare de 40-50 micrometri (1 micrometru = 10-3mm). Cele mai mici celule masoara 20 sau mai putin de 10 micrometri. Toate aceste celule sunt umplute cu un amestec similar de gaze cu aerul. O scandura de pluta contine aproape 60% elemente gazoase, fapt ce explica luminozitatea extraordinara pe care o are. Aceste perne mici de aer sunt motivul pentru care pluta este atat de compresibila. In acelasi timp, suberina face peretii celulelor de pluta impermeabile si, prin urmare, etanse. Gazul pe care ele il contin nu se poate imprastia, fapt ce da elasticitatea tesutului si conductivitatea termica scazuta.

 1. Foarte usoara
 2. Impermeabilitatea la lichide si gaze
 3. Elasticitatea si compresibilitatea
 4. Rezistenta, cu abilitatea excelenta de a reveni la forma initiala dupa aplicarea presiunii
 5. Izolator termic si acustic, cu capacitati remarcabile
 6. Arderea lenta
 7. Rezistenta la uzura

Mai mult decat atat, din prisma materialului textil, isolator sau ca dop de vin, pluta permite sa respire atat vinurilor dumneavoastra,  cat si spatiului de locuit, un avantaj major in comparative cu alte materiale.

Caracteristicile sale natural aduc utilizatorului final cand pluta este transformata in produs finit.